Продължете към съдържанието

Събития 2021

АНДРЕС ВАЙЕЛ И КЛАУДИЯ ЛЕНСЕН. СПЕЦИАЛЕН РАЗГОВОР

На 18 септември от 18:30 часа в Библиотеката на открито ще се проведе специална дискусия между видната кинокритичка Клаудия Лесен и известния режисьор на документалисти Андрес Вейел. Входът ще бъде безплатен. Специалната беседа е част от ретроспективата на Andres Veiel.

РАБОТНИЦА С АНДРЕС ВАЙЕЛ

В СЪТРУДНИЧЕСТВО С ГОТЕ – ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ

Известният немски режисьор на документални филми Андрес Вейел ще бъде специален гост на първото издание на RIFE. Благодарение на партньорството ни с Гьоте институтите в София, Солун и Истанбул, Бабелсбергския филмов университет „Конрад Волф” и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Андрес Вейел ще направи уъркшоп за немски, български, гръцки и турски студенти. Учениците ще имат възможност да гледат заедно с него селекция от най-значимите филми на Вейел. В специална лекция той ще даде коментари и анализи на собствения си кинематографичен подход и професионален опит. В открита дискусия със студенти той ще говори по различни теми, свързани с документалното кино. Събитието ще бъде достъпно за онлайн стрийминг и ще бъдат осигурени преводи за български език.

АНДРЕС ВАЙЕЛ

Андрес Вейел (роден на 16 октомври 1959 г.) е немски филмов и театрален режисьор и писател. Вейл е член на Европейската филмова академия, Германската филмова академия (Deutsche Filmakademie) и Академията на изкуствата в Берлин. Той изнася лекции в различни филмови училища и университети, включително „dffb” (Немска академия за филми и телевизия в Берлин), Свободния университет в Берлин, Университета в Цюрих, Университета в Мичиган и редовно е канен от Гьоте-института в цял свят лекции, като например в Йоханесбург, Ню Делхи, Калкута, Осака, Кайро, Тунис, София и Смолян.

Филмография

  • 1992 Winternachtstraum (Сънят на зимната нощ), документален филм, 82 минути: премиера на Duisburger Filmwoche,
  • 1993 Балаган, документален филм, 90 минути: спечели през 1993 г. наградата Findling, отколкото беше прожектирана на Берлинския международен филмов фестивал (Berlinale) през 1994 г. и беше наградена с награда за филм за мир, награда за камера и немска филмова награда в сребро.
  • 1996 Die Überlebenden (Оцелелите), документален филм, 90 минути
  • 2001 Черна кутия BRD, документален филм, 101 минути: печели множество награди, между другото Европейската филмова награда, Немската филмова награда и наградата Insight на филмовия фестивал в Санта Барбара. Следващата издадена работа на Veiel се завърна в областта на театъра.
  • 2004 Die Spielwütigen (Пристрастен към актьорството), документален филм, 108 минути: премиера на Берлинския международен филмов фестивал през 2004 г
  • 2006 Der Kick (Ритникът), документален филм, 82 минути: играе се в театри в Базел (Швейцария) и Берлин и е поканен на големия немски театрален фестивал, Берлинския театрален фестивал (Theatertreffen der Berliner Festspiele) през май 2006 г. До днес пиесата е изиграна от повече от 60 театъра и е преведен на девет езика.
  • 2011 Wer wenn nicht wir (Ако не ние, кой?), игрален филм, 124 минути: премиерно в конкурса на Берлинския международен филмов фестивал през 2011 г., където е удостоен с наградата Алфред Бауер. Той получи различни награди, включително Немската филмова награда за 2011 г. в бронз, наградата Hessian Film Award за най-добър игрален филм и за най-добра актриса, както и сребърна награда за най-добър филм, най-добра мъжка роля на Европейския филмов фестивал в Севиля през 2011 г. и най-добър международен филм Награда на 10-ия международен филмов фестивал в Пуна през 2012 г. През 2012 г
  • 2017 Бойс

СПЕЦИАЛНА СЕЛЕКЦИЯ НА РОМСКИ ФИЛМ

В СЪТРУДНИЧЕСТВО С ГОТЕ-ИНСТИТУТ БЪЛГАРИЯ

Първото издание на RIFE ще бъде домакин на специална международна програма за документални филми, курирана от Радмила Младенова, български филмов експерт и учен от Германия. Кратките, средно- и дългосрочните документални филми (някои от които създадени от ромски режисьори) са фокусирани върху различни теми, свързани с историята и съвременния живот на ромските групи по света. Богатата и мощна международна програма подчертава разнообразието от трудности, пред които са се сблъсквали ромите през последните десетилетия: преследвани, брутални, убивани, стигматизирани, маргинализирани, обиждани и игнорирани. Филмите също така представят много положителни примери за успешна социална интеграция и професионално израстване чрез привлекателни лични истории.