Продължете към съдържанието

МОЯТ ЧИЧО ЛЮБЕН

  MY UNCLE LYUBEN

  Кога

  08/07/2023    
  11:00

  Къде

  Кино Арена
  бул. България 8, Смолян

  Какво  Рей ван Цешау, фронтмен на легендарната немска рокгрупа Freunde der Italienischen Oper (Приятели на италианската опера), лети за София, за да продаде апартамента, получен по наследство от българския си чичо – художника Любен Стоев. Но жилището на художника е препълнено с картини, инсталации, истории и видеоматериали. И Рей – парченце по парченце, като в пъзел или в криминален филм, подрежда и за себе си, и за зрителя образа на българския си чичо като художник и личност. В това пътуване Рей ни среща с истинския си баща, голямата любов на художника в Дрезден, както и със самия дух на Любен, докато заедно си припяваме „Меки Ножа” на Брехт и Вейл.

   

  България – Германия, 78 мин., 2023, български/немски с английски субтитри

   

  Сценарист: Ивайло Манев

  Режисьори: Никола Бошнаков, Георги Стоев – Джеки

  Оператор: Антони Стоев

  Музика: FDIO/Ray and the Rockets

  Продукция: Гала филм

   

  Биография на режисьора:

  Никола Бошнаков е роден през 1977 година. След като завършва средно образование, се хваща на работа в Завод за металорежещи машини, цех „Втора боя“; след това за известно време продава вестници в София, изкарва военна служба в граничен отряд в Драгоман през 1997, завършва кинорежисура в НБУ през 2006, където с Митко Таралежков и Олег Константинов стават „Бидон филм“. Сред документалните му филми са „Lifestyle“ (2004), „Алтънджиите идат“ (2006), „Джеки, Джони и Чарли не са имена на кучета“ (2010).

  Георги Стоев – Джеки от години е всепризнат за един от големите чешити в българското кино. В основата на всичките му проекти стоят таланта, любопитството и неуморното му чувство за хумор. Сред по-известните му филми са „Животът в търбуха на една крава“ (1977), „Ритуали на любовта“ (1977), „Броени дни“ (1977), „Ицко“ (1983), „Отец Иван и неговите деца“ („Златен Ритон“ 2010), както и игралните „Нашият Шошканини“ (1982), „Патилата на Спас и Нели“ (1987), „Летете с Росинант“ (2007).