Продължете към съдържанието

Жури 2022

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ ПЪЛНОМЕТРАЖЕН И КЪСОМЕТРАЖЕН КОНКУРС

ДЖАКИ СТОЕВ
ВАЛЕСКА ГРИЗЕБАХ
ВЛАДИМИР КАМИНЕР

ДЖАКИ СТОЕВ е режисьор и сценарист. Работил е над 20 години в Студио „Време”, Студио „Спектър”, Българската национална телевизия и Българския филмов център като асистент оператор, асистент-режисьор и режисьор. В периода 1969-96 г. режисира над 50 научнопопулярни и документални филма, както и игралните филми „Нашите Шошканини”, „Приключенията на Спас и Нели” и „Разводи, разводи”. От 1996 г. работи като режисьор на свободна практика. Носител е на множество важни национални и международни награди, включително Златен ритон за филма „Преброени дни“ през 1977 г.

ВАЛЕСКА ГРИЗЕБАХ е учила немска литература и философия в Берлин, Мюнхен и Виена, преди да започне кариерата си в кинознанието във Виена. Нейният дипломен филм „Бъди моята звезда“ спечели наградата на международната филмова критика на Международния филмов фестивал в Торонто, както и наградата за най-добър игрален филм на филмовия фестивал в Торино. През 2006 г. вторият й филм „Копнеж“ дебютира на Берлинале. Третият филм, заснет в Родопите и копродуциран с България, беше премиерно показан на фестивала в Кан през 2017 г.

ВЛАДИМИР КАМИНЕР е немски писател от руски произход, сценарист, драматург, театрален режисьор, автор на разкази и книги за деца, колумнист в престижни немски издания и медии. Роден е през 1967 г. в Москва. През 1990 г. пристига в Берлин. По това време той изобщо не говореше немски. Днес той е най-публикуваният и най-превежданият немски автор в чужбина. Първата му книга „Руска дискотека“ (2000) е романът, който проправи пътя към огромния литературен пазар. От март 2014 г. води месечната си коментарна рубрика „Киното на Каминер“ в списание epd Film.

МЕЖДУНАРОДНО ЖУРИ СРЕДНОМЕТРАЖЕН КОНКУРС

СВЕТОСЛАВ ДРАГАНОВ е един от най-изявените и активни български документалисти. Филмографията му включва много филми, похвали на множество национални и международни фестивали, сред които „Животът е почти красив“ (2013), „Градът на мечтите“ (2011), „Деца на приятелството“ (2009), „Животът е прекрасен, нали“ (2009). Той е един от водещите филмови лектори в НБУ и е участвал като ментор в различни специализирани филмови семинари и програми за професионално обучение.

ЦВЕТАН ДРАГНЕВ е талантлив български документалист. Завършва филмовото училище на Йоркския университет, Торонто, Канада (2000). Дебютът му в документален игрален филм „Хора от село“ (2017) е отличен с Голямата награда за български документален филм SIFF 2020 и специалната награда от IFF Szczecin 2020, Полша. Вторият му филм „Пътници”, режисиран съвместно с баща му – видния режисьор на документални филми Здравко Драгнев, спечели Голямата награда за най-добър игрален документален филм на първото издание на RIFE през 2021 г.

д-р КЕЙТ ВАНОВИЧ е родена във Великобритания, но от много години живее в Берлин. Тя получи докторска степен по източногермански театър от Кеймбриджския университет и има кариера като творчески преводач. Работила е за Берлинския филмов фестивал, Берлинската художествена и филмова общност, Българския културен институт и много други културни и художествени събития.