Продължете към съдържанието

ЕДНА ПРОВИНЦИАЛНА БОЛНИЦА

  A PROVINCIAL HOSPITAL

  Кога

  09/07/2023    
  12:30

  Къде

  Кино Арена
  бул. България 8, Смолян

  Какво

  Филмът проследява ежедневието на пациентите и медицинските работници – лекари, сестри, санитари – в инфекциозното Ковид отделение на кюстендилската болница. Близо 70 дни режисьорите самоотвержено документират ежедневието в отделението в пика на пандемията. Чрез тях ставаме свидетели на житейските драми на участниците, на тихия героизъм на медицинските лица, но и на един парадоксален светъл хумор, който се прокрадва напук на умората, тъгата, непрестанните проблеми, неработещата здравна система и абсурдите на родното битие. 

   

  България-Германия, 2023, 110 мин., български с английски субтитри

   

  Режисьори: Илиян Метев, Иван Чертов, Златинa Тенева

  Сценаристи: Илиян Метев, Иван Чертов, Златинa Тенева

  Оператор: Иван Чертов

  Продукция: Агитпроп, Шакона Филмс, Сутор Колонко

   

  Биография на режисьорите:

  Илиян Метев е режисьор на документалните филми „Голешово“ (2008), „Последната линейка на София“ (2012) и на игралния “3/4” (2017). Филмите му са носители на повече от 45 награди, включително от фестивалите в Кан, Локарно и Карлови Вари. От 2019 г. преподава в Националното училище за телевизия и кино на Великобритания.

  Иван Чертов е оператор на множество игрални и документални български и чуждестранни филми. Първият му късометражен филм като оператор „Auf Weidersehen“ е носител на Наградата за най-добър късометражен филм на Варшавския кинофестивал през 2015 г. Дебютът му като оператор на пълнометражен  филм, „Февруари“  е в официалната селекция на фестивала в Кан през 2020 г. „Една провинциална болница“ е пълнометражният му режисьорски дебют.

  Златина Тенева завършва журналистика в СУ „Климент Охридски“ през 2018 г. Оттогава е режисьор, линеен продуцент и извършва проучване за редица филмови проекти за ARTE и Deutsche Welle. През 2020 г. е селектирана на документалния уъркшоп DOC Campus, организиран от ДОК Лайпциг. „Една провинциална болница“ е пълнометражният й режисьорски дебют.