Продължете към съдържанието

НЕЙНИ МАЙКИ

 2021 Международен конкурс за игрални документални филми

Унгария, 2020, 75'

Режисьори: Asia Dér и Sari Haragonics

Тъй като политическият климат в Унгария става все по-радикализиран, Вираг, бивш зелен политик, губи вяра в демократичния парламент на Унгария и се оттегля от политиката. Тя и нейният партньор музикант Нора решават да осиновят дете и да се съсредоточат върху изграждането на семейство заедно. С чувствителен обектив и близък достъп, режисьорите Азия Дер и Сари Харагоникс проследяват двете жени през дългия и в крайна сметка успешен процес на осиновяване, за да върнат вкъщи малката си дъщеря. Но напрежението между двамата започва да нараства, докато Вираг процъфтява в ролята си на майка, а Нора се бори да намери своето място в семейството. Тъй като надигащите се приливи на дясната пропаганда в Унгария започват да се вливат в семейството им, животът им достига точка на кипене и те трябва да се изправят пред трудното решение дали да изоставят страната си.

ASIA DÉR се дипломира като режисьор на документални филми от магистърската програма DOCnomads. Нейният дипломен филм беше номиниран за най-добър късометражен филм на Унгарския филмов фестивал. В момента тя прави докторантура за това как отношенията между режисьора и главния герой се отразяват на драматургията и психиката в дългите документални филми. Тя работи по втория си пълнометражен документален филм, IHAVEN'T DIED, за мъж на средна възраст, който има за цел да се изправи срещу истинското си аз, след като е оцелял от рак на панкреаса. Тя участва с филмите си в ZagrebDox Pro, DOCCIRCLE и Docu Rough Cut Boutique. Тя е член на президиума на Унгарската документална асоциация.

SÁRI HARAGONICS завършва Университета за театрално и филмово изкуство в Будапеща с магистърска степен по режисура на документални филми. Тя също е завършила с отличие медийна продукция от Университета в Бедфордшир във Великобритания. Нейният дипломен филм, COMING FACE, е за това какви вътрешни пружини все още може да намери човек в семейството, когато преодолява болката и приема отсъствието на майка. Филмът е прожектиран на няколко фестивала и спечели конкурса ZOOM-IN на Международния документален фестивал Verzio през 2015 г. Sári продължава този път в следващия си документален игрален филм, НЕ СЕ ПРИКОРИ, SÁRI! за отсъствието на майки в нейното семейство и как това се отразява на семейната им динамика. Наскоро тя започна докторантурата си, изследвайки как видеото с участието може да повлияе на нашите социални отношения - фокусирайки се върху деца и младежи в неравностойно положение.

Прожекция: 18.09.2021, 16:00 ч., Театър (малка зала)

  • Идент. № на обявата: 982