Продължете към съдържанието

Награди 2022

НАГРАДИ НА МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ДОКУМЕНТАЛНИЯ ФИЛМ РОДОПИ 2022

С второто си издание Международният Документален Родопи Филм Фест /РИФЕ/ се утвърди като устойчив многокомпонентен фестивал, който предоставя на българската публика свободен достъп до висококачествено международно, регионално, национално и локално филмово съдържание. РИФЕ се провежда на 1000 метра височина в един от най-красивите български планински градове Смолян с гости от цял свят. В рамките на шест фестивални дни, в периода 7-12 юли, бяха представени 45 филма с вход свободен пред зрителите в Смолян и гостите на фестивала. Беше проведен специализиран образователен уъркшоп за студенти по документално кино от НБУ под менторството на изявения документалист Светослав Драганов.

Със съдействието на своите национални и международни партньори, Международният документален Родопи филм фест осигурява награди в технически услуги за следващ проект на режисьорите. Това е целенасочена политика на фестивала, която отговаря на задачата му да стимулира работата на талантливи документалисти и да им помага да развиват бъдещите си проекти.

THE INTERNATIONAL JURY COMPRISED OF VALESKA GRISEBACH, VLADIMIR KAMINER, JACKIE STOEV HAVE DECIDED TO GIVE: 

Специална награда на журито за международен късометражен документален филм: Войн с режисьор Гаел Буканд

Наградата за най-добър международен късометражен документален филм, осигурена от студио Сонус с представител Иван Андреев, се разпределя между филмите Гордея се с теб от Йенс Шанце и Водата е живот от Анил Гьок.

Специална награда на журито за международен игрален документален филм, предоставена от Magic Shop с представител Георги Николов: Кодокуши с режисьор Енсар Алтай

Награда за най-добър международен пълнометражен документален филм, осигурена от Magic Shop с представител Георги Николов: Терикони от Тарас Томенко.

МЕЖДУНАРОДНОТО ЖУРИ В СЪСТАВ ЦВЕТАН ДРАГНЕВ, СВЕТОСЛАВ ДРАГАНОВ, КЕЙТ ВАНОВИЧ ОПРЕДЕЛИ: 

Награда за най-добър международен документален среден филм, осигурена от Sonus Studio с представител Иван Андреев: Островитяните с режисьори Максим Фор и Адам Пулизе.

НАГРАДИ „ОСОБЕН ПОГЛЕД“, ОСИГУРЕНИ ОТ МС ТОНСТУДИО – ОФЕНБАХ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ ЯНА ИЛИЕВА И МИХАЕЛ ТОРУНСКИ 

Специално споменаване „Особен поглед“ за късометражен филм получава Водата е живот  от Анил Гьок 

Наградата „Особен поглед” за среднометражен филм се присъжда на Музика за филм от Павлина Иванова. Наградата се изразява в постпродукционни услуги в MS tone studio за следващия проект на режисьора. 

Специалното отличие „Особен поглед“ за пълнометражен документален филм отива при Нашето тихо място от Елица Георгиева

Наградата „Особен поглед“ за пълнометражен документален филм отива при Терикони от Тарас Томенко. Наградата се състои от постпродукционни услуги в MC Sound Studio за следващия проект на режисьора.

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ AEROVISION ПО ПРОГРАМАТА „НОВО БЪЛГАРСКО ДОКУМЕНТАЛНО КИНО“

На филмите се присъждат три специални награди за български документални филми, осигурени от Аеровизия с представител Станимир Начев. Отново съм тук с режисьор Поли Генчева, Срещу течението на времето с режисьор Димитър Сарджев и Златан Дудов – Чужд сред свои с режисьор Михайло Коцев. Наградите се изразяват в технически услуги – заснемане с дрон за следващия проект на режисьорите.

НАГРАДИ НА ПУБЛИКАТА

Наградата на публиката за международен пълнометражен документален филм се присъжда на Воев с режисьор Биляна Кирилова 

Наградата на публиката за международен среднометражен документален филм се присъжда на Съдбата на скитника с режисьор Ана Китанова 

Наградата на публиката за международен късометражен документален филм се присъжда на Презиме режисиран от Вивиен Форсанс.