Продължете към съдържанието

Фестивални Събития

ОТКРИВАНЕ

Официалното откриване на фестивала ще се състои на 6/7/2023 под открито небе с прожекция на филма „Любов, немски марки и смърт“, Германия. Филмът разказва за независимата и до голяма степен непозната музика на имигрантите от Турция и техните деца и внуци в Германия по един много жив и изпълнен с ритъм начин. Под формата на документално есе режисьорът Джем Кая отвежда зрителите си в една ослепителна вселена на музикалното разнообразие. В едно кинематографично преживяване с най-високо качество на звука той вдъхва живот на енергията и духа на онези години. След прожекцията ще се състои концерт на група Rosenquarzexpress.

ИНИЦИАТИВА: СЪБИРАНЕ НА БОКЛУК

В програмата на РИФЕ 2023 са включени филми на тема екология и как да се справим с наболели проблеми, свързани с нея. Акцентът е върху пълнометражния филм "Северно течение" и късометражния филм "На риболов за боклук". След прожекциите на 7 юли от 19:00 ч. каним нашата публика да се включи в дискусията и да застане зад активни действия за промяна.
Вдъхновени от тези кино творби, решихме да подкрепим кауза, която да подтикне обществото към по-съзнателна консумация и да обръща внимание на това къде изхвърля боклука си.
Ще почистим определен район в гр. Смолян на 8 юли от 10:00 до 12:30 ч. и каним нашата публика да се присъедини.
Нека заедно направим планетата едно по-добро място за живот!

ЛЕКЦИЯ: РЕАЛНОСТИТЕ НА ВИРТУАЛНОТО

Реално, сюрреално и виртуално? По какъв начин технологичната рамка променя дискусията за ролята на твореца днес? В презентацията си Момчил Алексиев разказва за връзката между тези три термина, как можем да говорим за виртуалното тук и сега, и показва примери от практиката си в сферата на киното, театъра и VR/XR.

КОНЦЕРТ

На 9.07. 2023 след награждаването на филмите, ще се състои концерт на открито на атрактивната етно пънк рок формация ZhilMore Sextet в амфитеатралното пространство в културния комплекс на Смолян, който ще отбележи официалното закриване на фестивала. Създадена през късната есен на 2015, първоначално като дуо Жилев - Моравски, тя бързо започва да набира скорост из клубовете на нощна София. Изпълняват кавъри на известни хеви - метъл и грийн кор банди, български народни песни, аранжирани в рок вариант, а и собствени парчета.