Продължете към съдържанието

ИМЕТО МИ Е ЩАСТИЕ

  MY NAME IS HAPPY

  Кога

  07/07/2023    
  15:30

  Къде

  Кино Арена
  бул. България 8, Смолян

  Какво

  19-годишната Мутлу Кая се сдобива със слава, когато достига до финала на “Турция търси талант”. Няколко дни по-късно тя е застреляна от мъж, който се опитва да я отвлече. Мутлу оцелява, но с наранявания, които променят живота ѝ, и с куршум в мозъка.

  “Името ми е Щастие” разказва вдъхновяващата история на тийнейджърската певческа сензация Мутлу Кая, която изминава забележителен път от жертва на огнестрелно оръжие до безстрашен оцеляващ. Докато тя се бори да излекува своя глас, тя води кампания за защита на правата на жените в Турция и извън нея. Мутлу означава” щастлива” на турски език.

   

  Великобритания/Турция, 2022 г., 82 мин., турски с английски и български субтитри

   

  Сценаристи: Айше Топрак и Ник Рийд

  Режисьори: Айше Топрак и Ник Рийд

  Оператор: Мерием Явук

  Музика: Смит & Elms

  Продукция: продукция на October Films, Red Zed Films, Horovel Films

   

  Биография на режисьорите:

  Ник Рийд е режисьор, номиниран за ЕМИ и БАФТА, известен със създаването на прочути документални филми. Заснел е и е режисирал над 50 филма, много от които на отдалечени или рискови места. Работата му е отличена с 2 награди на Асоциацията на чуждестранната преса, наградата за въздействие “Рори Пек” и наградата “Creative Diversity” за най-добър документален филм.

  Айше Топрак наскоро се премести от Истанбул в Лондон. Завършила е училището Tisch School на изкуствата, Ню Йорк; тя има магистърска степен по медийни изследвания в New School. От 2011 г. работи усилено за Al Jazeera в Турция, Лондон и Доха, като продуцира социални и политически документални филми в Близкия изток. През 2016 г. Айше започва работа по първия си пълнометражен документален филм MR GAY SYRIA. Филмът печели 14 награди, повечето от които бяха присъдени за разясняване на човешките права.